Meer dan 1 miljoen tevreden klanten
Op kwaliteit geteste tophotels
CO2-gecompenseerd reizen
Heb je een vraag?
We staan je telefonisch in het Engels of Duits te woord
Neem contact met ons op
Travelcircus

De grote Travelcircus skigebiedenvergelijking 2021/2022

De winter staat voor de deur en dat betekent eindelijk weer skiën! Grote delen van Europa veranderen tijdens de koudere maanden in een waar winterwonderland. Besneeuwde bergen, glinsterende landschappen en adembenemende uitzichten lokken elk jaar duizenden sneeuwliefhebbers naar de meer dan 3.600 skigebieden van Europa. Van Portugal tot Rusland, van Noorwegen tot Griekenland, iedereen vindt gegarandeerd het juiste skigebied voor een onvergetelijke wintervakantie.

Met zoveel mooie skigebieden, is het niet gemakkelijk om er een te kiezen. Om deze beslissing wat gemakkelijker te maken, heeft Travelcircus voor de vijfde keer de grootste skigebieden in 30 Europese landen onder de loep genomen en met elkaar vergeleken.

Waar krijgen skiërs het meeste voor hun geld? Waar zijn de langste pistes? Welke skipiste is het meest fotogeniek? En waar is een skivakantie in 2021/22 nog een echt koopje? De grote Travelcircus skigebied vergelijking heeft alle antwoorden.

De belangrijkste punten:

 • 7 van de top 11 skigebieden bevinden zich in de Alpen
 • In Noord-Macedonië kunnen skiërs ook dit jaar weer het meest besparen
 • Skipassen worden steeds duurder
 • De prijzen van de skipassen per kilometer piste variëren tussen € 0,10 en € 4,29.
 • De beste prijs-kwaliteitverhouding is nog steeds te vinden in Frankrijk
 • De Matterhorn is de absolute Instagram-ster
De grote Travelcircus skigebiedvergelijking 2021/22

Een skivakantie hoeft niet duur te zijn

Een skivakantie zou leuk zijn, als het niet zo duur was? Gelukkig hoeft een wintersportvakantie in een Europees skioord geen bergen geld te kosten! De goedkoopste skivakantie in winter 2021/22 is in Straja, Roemenië. Voor € 40 per dag, inclusief hotel, skipas en uitrusting, is het een echt koopje.

Naast dit Roemeense skioord zijn er nog vier andere in Europa waar een skivakantie minder dan € 50 per dag kost. Met respectievelijk € 46 en € 47 per dag zijn Mavrovo - Zare Lazarevski en Popova Sapka in Noord-Macedonië ook bijna schandalig goedkoop. Oekraïne heeft ook twee skigebieden in de categorie "onder € 50": Vysokyy Verh - Zhar Berkut (€ 48/dag) en Troystan Mountain (€ 49/dag).

Deze skigebieden kosten minder dan € 50:

Skigebied Land Dagprijs 2020/21 Lengte piste 1 dag skipas Huur skispullen Hotelprijs (p.p.)
Straja Roemnië 40 € 12 km 20,00 € 5,00 € 15,00 €
Mavrovo – Zare Lazarevski Noord-Macedonië 46 € 25 km 20,00 € 3,25 € 22,50 €
Popova Sapka Noord-Macedonië 47 € 20 km 16,00 € 3,25 € 27,50 €
Vysokyy Verh – Zhar Berkut Oekraïne 48 € 9 km 23,00 € 5,00 € 19,50 €
Trostyan Mountain Oekraïne 49 € 19,70 km 22,00 € 9,00 € 18,00 €

Kosten gebaseerd op een reisdag in februari Februar 2022

Overzicht van de kosten voor een skivakantie in 2021/2022

Skivakantie kosten
Overzicht van de kosten

In Europa betalen skiliefhebbers deze winter gemiddeld € 152 per dag en per persoon. Ongeveer 59% hiervan moet worden betaald voor de hotelkamer. Als je geld wilt besparen, kun je in sommige skigebieden ook in een gedeelde kamer in een hostel verblijven.

Vergelijking prijs skipas
Skipassen worden ieder jaar duurder

Ook dit jaar stijgt de prijs van een skipas voor één dag. Dit seizoen is de gemiddelde prijs voor een 1-daagse skipas € 38,66. Twee jaar geleden was de koers 3,7% lager op € 37,22.

Beste prijs-kwaliteit: Frankrijk

In Spanje betalen skiërs € 0,43 per kilometer piste; in Frankrijk is dat slechts een derde met € 0,14 per kilometer piste! Frankrijk is dus de duidelijke winnaar op het gebied van prijs-kwaliteit, vóór Zwitserland, Italië en Oostenrijk.

langste pistes
Landen met de meeste kilometers piste

Wintersporters kunnen zich verheugen op de langste skipistes in Frankrijk. De skigebieden daar bieden gemiddeld 438 kilometer aan pistes. Dat maakt de iets duurdere skipas voor één dag bijna de moeite waard, met een gemiddelde van € 57,20.

beste prijs
Hier krijg je de beste prijs-kwaliteitverhouding

In de vijf landen met de langste pistes is de prijs-prestatieverhouding tussen skipasprijs en pistekilometers ook de allerbeste. In Spanje betalen skiërs € 0,43 per kilometer piste; in Frankrijk is dat slechts een derde met € 0,14 per kilometer piste! Frankrijk is dus de duidelijke winnaar op het gebied van prijs-prestaties, vóór Zwitserland, Italië en Oostenrijk.

Skivakanties voor professionals, gevorderden, beginners & kinderen

Vooral wie voor het eerst op skivakantie gaat, moet van tevoren nagaan of het skigebied van hun keuze überhaupt geschikt is voor beginners. Skigebieden met voornamelijk zwarte pistes zijn niet alleen frustrerend, maar ook gevaarlijk voor beginners - terwijl ze voor ervaren skiërs vaak een echt hoogtepunt zijn.

Voor groepen met verschillende skivaardigheden zijn skigebieden met een evenwichtige verhouding tussen makkelijke, middelzware en moeilijke pistes belangrijk. Overigens ligt het meest evenwichtige skigebied van Europa in Noord-Macedonië. Met 30% gemakkelijke, 35% middelzware en 35% moeilijke hellingen is Popova Sapka het meest geschikt voor een gemengde groep.

Verhouding pistes per land:

Land Makkelijke pistes Middelzware pistes Moeilijke pistes
Roemenië 18 % 46 % 36 %
Portugal 41 % 42 % 17 %
Groot-Britannië 50 % 34 % 17 %
Noord-Macedonië 51 % 22 % 27 %
Slowakije 32 % 52 % 16 %


Hongarije is perfect voor beginners

In vergelijking met andere landen zijn de Hongaarse skigebieden het meest geschikt voor beginners, met 70% makkelijke pistes. In Kosovo, met 65% middelzware pistes, zullen gevorderde skiërs tevreden zijn. Het land met de moeilijkste pistes is Roemenië: 36% van de pistes wordt alleen aanbevolen voor bijzonder ervaren skiërs.

De grootste sterren op Instagram

Natuurlijk wilt u uw mooie vakantiemomenten ook op foto vastleggen. Besneeuwde bergtoppen, glinsterende sneeuw, betoverende uitzichten en vrolijke gezichten sieren talloze foto's op Instagram.

Bijzonder fotogeniek: de Matterhorn

De onbetwiste Instagram-ster is een skigebied dat zowel in Italië als in Zwitserland ligt. Het betoverende skigebied Zermatt-Matterhorn en de hashtag #matterhorn sieren een ongelofelijke 846.327 posts op Instagram.

Foto hotspots in het noorden en oosten

Niet alleen in Zwitserland en Italië worden veel foto’s genomen. In de top 5 van Instagram-favorieten staan ook Bukovel in Oekraïne met 489.003 posts, Åre in Zweden met maar liefst 460.541 posts, Rosa Khutor in Rusland en 4 Vallées in Zwitserland.

Skigebied Land Hashtag Instagram posts 2019/20 Instagram posts 2021/22
Matterhorn Italië/ Zwitserland #matterhorn 648.400 846.327
Bukovel Oekraïne #bukovel 380.700 489.003
Åre Zweden #åre 377.400 460.541
Rosa Khutor Rusland #rosakhutor 342.900 419.795
4 Vallées Zwitserland #verbier 327.600 405.508

Onze categorieën

 • Kosten: Prijs voor één skidag incl. skipas, huurmateriaal (ski's, skischoenen & stokken) en hotel voor één volwassen persoon. Voor de hotelprijs werd de gemiddelde prijs voor een tweepersoonskamer in een viersterrenhotel genomen voor een overnachting van 18-02-22 tot 19-02-22.
 • Lengte pistes: Totale lengte aan pistes in kilometer.
 • Pijs-kwaliteitverhouding: Prijs van een skipas voor een volwassene in € per km piste.
 • Piste verhouding: Beste verhouding tussen makkelijke, middelzware en moeilijke pistes.
 • Lift: Aantal skiliften per km piste.
 • Instagrammability: Aantal posts op Instragram met de hashtag van het skigebied.

In iedere categorie konden de gebieden 1 tot 5 punten halen. Het maximale totaal aantal punten is 30.


1eplaats: Ski Arlberg

Eindeloze witte pistes, indrukwekkende bergpanorama's zo ver het oog reikt en pittoreske winterdorpjes - dat is winter in Oostenrijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het beste skigebied van Europa ook in het mooie Oostenrijk ligt.

We hebben het over Ski Arlberg in het westen van Oostenrijk, het grootste skigebied van het land. Hier kunnen skiliefhebbers rekenen op 302 km pisteplezier, 88 liften en vooral pistes voor elk ski-niveau. 43% van de pistes is geschikt voor beginners, 40% voor gevorderden en 17% voor ervaren skiërs.

Wintersport voor een eerlijke prijs

Een skivakantie met skipas, verblijf in een chic 4-sterrenhotel en ski-uitrusting kost in Ski Arlberg € 169 per persoon. Dit is net boven de gemiddelde prijs voor alle resorts in Europa.

De dagskipas is met € 61 vrij duur, maar als je de prijs afzet tegen het aantal kilometers piste, betalen skiërs slechts € 0,20 per kilometer, wat dan weer enorm meevalt. Met 4,90 van de 5 punten in de categorie prijs-kwaliteit behoort het Oostenrijkse skigebied tot de allerbeste in deze categorie. Ski Arlberg verzamelde in totaal 20,56 punten en staat daarmee terecht op de 1e plaats!2e plaats: Bukovel

De tweede plaats van de skigebiedenvergelijking van dit jaar brengt skifans naar het prachtige Oekraïne. In het hart van de schilderachtige Oostelijke Karpaten ligt Bukovel, het grootste en mooiste wintersportgebied van Oekraïne.

Lekker goedkoop skien

Met € 111 per skidag is het Oekraïense skioord relatief goedkoop. Een skipas voor één dag voor onbeperkt pisteplezier is al verkrijgbaar voor € 36 per persoon. Ook de prijs-kwaliteitverhouding in Bukovel is fantastisch: skiliefhebbers betalen hier slechts € 0,53 per kilometer piste.

Met 68 km zijn de pistes in Bukovel niet zo lang als die in bijvoorbeeld Ski Arlberg of op de Matterhorn, maar ze zijn zeker lang genoeg voor eindeloos skiplezier, ongeacht het niveau. Met 43% makkelijke, 41% middelzware en 16% moeilijke pistes heeft ook dit skigebied voor iedereen de juiste piste.

Oekraïense schoonheid op Instagram

Wie tijdens het skiën graag van een mooi uitzicht geniet, is in Bukovel aan het juiste adres: 489.003 Instagram-posts met de hashtag #bukovel maken het skiresort in Oekraïne tot het op een na meest fotogenieke skiresort in de top 11.3e plaats: Matterhorn

Welkom in Bella Italia: De majestueuze Matterhorn pakt dit jaar de bronzen medaille. De Matterhorn is een van de grootste skigebieden ter wereld en strekt zich uit over Italië en Zwitserland. Met een hoogte van 1.562 tot 3.899 meter wordt de Matterhorn ook beschouwd als het hoogste skigebied in de Alpen.

Wegens de sterk uiteenlopende prijzen worden de Italiaanse en Zwitserse delen van het skigebied afzonderlijk bekeken. Terwijl het Italiaanse deel rond Breuil-Cervinia en Valtournenche op een trotse 3e plaats staat, haalt het Zwitserse deel van de Matterhorn dit jaar slechts de 23e plaats door de aanzienlijk hogere prijzen.

Duur maar mooi

Wie zijn skivakantie op de prachtige Matterhorn wil doorbrengen, moet een beetje dieper in de buidel tasten. Een dagje skiën op de Italiaanse Matterhorn kost € 221 - ter vergelijking: aan de Zwitserse kant is dat een fikse € 347.

Wintersportliefhebbers betalen dit seizoen € 53 voor een skipas voor één dag. Dit geeft hen vrije toegang tot een ongelooflijke 322 kilometer aan pistes. De Matterhorn scoort dus extreem goed in de categorie prijs-kwaliteit skipas: maar liefst 4,94 van de 5 punten.

Wie is de mooiste van het land?

Ook dit jaar is het antwoord weer duidelijk: de Matterhorn! Geen enkel ander skigebied in Europa siert zo veel foto's op Instagram. In totaal werd de hashtag #matterhorn 846.327 keer gebruikt, waarmee de Matterhorn veruit de absolute Instagram-ster onder de skigebieden is!4e plaats: Madonna di Campiglio

We blijven nog even in het mooie Italië, want de vierde plaats gaat dit seizoen naar het skioord Madonna di Campiglio in de Dolomieten met 19,75 punten. Hier kunnen wintersporters rekenen op een fantastische mix van culinair genot, stijlvolle Italiaanse mode en, natuurlijk, geweldige skipistes.

Skiplezier voor iedereen

Met 150 kilometer aan pistes en 57 liften is Madonna di Campiglio een van de skigebieden in Europa waar ook een gemengd gezelschap van beginners en professionals aan hun trekken komt. 33% van de pistes zijn ideaal voor beginners, 25% zijn expliciet voor professionals en de resterende 45% worden aanbevolen voor gevorderde skiërs.

De besneeuwde hellingen, chique hutten en schattige dorpen zijn ook perfect voor een vakantiekiekje of twee. Er staan 344.274 prachtige foto's op Instagram onder de hashtag #madonnadicampiglio.

Het kost wel wat

Een vakantie in dit Italiaanse skioord is ook geen goedkoop pleziertje. Met € 194 per skidag is Madonna di Campiglio goedkoper dan de Matterhorn, maar nog steeds duurder dan gemiddeld. Maar buitensporig duur is het omgerekend niet: als je de 150 kilometer pistes afzet tegen de prijs van de skipas, is dat slechts € 0,43 per kilometer.5e plaats: Ruka

Skivakantie in Finland? Jazeker! In het besneeuwde noorden van Finland ligt het kleine maar bijzonder mooie skioord Ruka. Het noordelijkste skigebied in de top 11 heeft slechts 18,90 kilometer piste te bieden, maar deze zijn 200 dagen per jaar geopend!

Sneeuwplezier voor groot en klein

In Ruka kunnen grote en kleine wintersporters zich uitleven op de pistes. Het merendeel van de pistes, 48%, is speciaal ontworpen voor beginners en gezinnen. Maar geen nood, ook waaghalzen komen aan hun trekken: 15% van de pistes zijn gemarkeerd als moeilijk.

En wat kost die sneeuwpret? Met € 147 per skidag ligt de prijs in Ruka zelfs net onder het Europese gemiddelde.

Winterwonderland en noorderlicht

Wat klinkt als een droom wordt werkelijkheid in Ruka. Dankzij de noordelijke ligging is er in Ruka van september tot maart een heel bijzonder natuurspektakel te zien: het magische noorderlicht danst keer op keer aan de hemel van Ruka en maakt de skivakantie tot een onvergetelijke ervaring.

Het noorderlicht, de eindeloze witte hellingen en de bomen in Ruka die bijna op sneeuwsculpturen lijken, worden natuurlijk graag gefotografeerd. Wij zijn niet de enigen die er zo over denken: De hashtag #ruka is tot nu toe 380.027 keer gebruikt op Instagram, en er zullen er zeker nog een paar volgen.6e plaats: Les Portes du Soleil (Zwisterland)

De skigebieden in de Alpen zijn vaak zo groot dat zij zich over meerdere landen uitstrekken. Naast de Matterhorn is het skigebied Les Portes du Soleil er één van. Het tweelandengebied strekt zich uit over Zwitserland en Frankrijk en wordt in deze vergelijking als twee losse gebieden behandeld.

Eindeloze pistes

Op een hoogte van 985 tot 2.254 meter kunnen in het seizoen van eind december tot eind april in totaal 580 km pistes worden bedwongen. Les Portes du Soleil heeft daarmee het op één na meeste aantal kilometers piste van Europa. Alleen het Franse Les 3 Vallées heeft met 600 km meer te bieden.

Ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding

Toegegeven, met € 186 per skidag is een vakantie in Les Portes du Soleil in Zwitserland geen koopje, maar het is nog altijd € 34 minder dan in het Franse deel. Een skipas voor één dag kost € 63. Met de ongelofelijke 580 kilometer aan pistes, resulteert dit in een ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding: skiërs betalen slechts € 0,11 per kilometer piste!

Met zoveel plezier en sneeuwmagie is het bijna onbegrijpelijk dat Les Portes du Soleil geen Instagram-favoriet is. Tot nu toe hebben slechts 20.658 Instagram-posts de hashtag #lesportesdusoleil gekregen. Dus er is duidelijk nog ruimte voor verbetering.7e plaats: Åre

De zevende plaats van dit jaar brengt ons naar het Zweedse winterwonderland Åre. 31 liften, talrijke pistes met een totale lengte van 91 km en dromerige sneeuwlandschappen beloven een magische wintervakantie. Åre is niet voor niets meerdere malen door diverse reistijdschriften uitgeroepen tot een van de mooiste skigebieden ter wereld.

Mooi en veelzijdig

Iedereen kan de juiste piste vinden in Åre. Hoewel slechts 9% van de hellingen als moeilijke hellingen zijn gemarkeerd, zijn ze behoorlijk uitdagend. Door het grote aantal makkelijke pistes is een wintervakantie in Åre ook ideaal voor beginners en gezinnen.

Dat Åre bijzonder mooi is, vind je niet alleen terug in reisbladen, maar ook bij duizenden (amateur)fotografen op Instagram. Met 460.541 Instagram-posts met de hashtag #åre blijft de Zweedse schoonheid zich dit seizoen handhaven op de 3e plaats van Instagram-sterren onder de Europese skigebieden.

Droomvakantie voor een knalprijs

Natuurlijk hangt er aan een vakantie in Zweden een stevig prijskaartje. Maar met € 146 per skidag ligt Åre toch nog net onder het Europese gemiddelde. Een nacht in een leuk hotel kost gemiddeld € 98, wat eigenlijk best redelijk is voor Zweden.

De prijs-kwaliteitverhouding is ook goed in het zevende skigebied van Europa: wintersporters betalen slechts € 0,63 per kilometer piste. Vanuit dit oogpunt is de prijs van de dagskipas van € 57 per persoon ook prima. Nog niet overtuigd? Het uitzicht is hier pas echt onbetaalbaar!8e plaats: 4 Vallées

Twee jaar geleden was er een bronzen medaille voor het skigebied 4 Vallées in Zwitserland, dit seizoen krijgt het de achtste plaats. Zoals de naam al doet vermoeden, omvat het gebied vier valleien in de schilderachtige Zwitserse Alpen. 67 liften en in totaal 412 km aan pistes beloven een heerlijke wintersportvakantie in Zwitserland.

Skivakantie voor luxepaardjes

Zwitserland is bijzonder mooi en een vakantie in Zwitserland is vaak ook bijzonder duur. Een dag skiën in 4 Vallées, inclusief skipas, accommodatie in een 4-sterrenhotel en uitrusting, kost maar liefst € 339 per dag, meer dan het dubbele van het Europese gemiddelde.

Maar met 412 kilometer aan pistes en fantastische bergpanorama's heeft het skigebied in Zwitserland ook buitengewoon veel te bieden. Met een skipasprijs van € 75 per persoon, betalen vakantiegangers hier zelfs slechts € 0,18 per kilometer piste.

Skiën op niveau

Een groot pluspunt: de pistes in de 4 Vallées zijn geschikt voor gezinnen en reisgezelschappen van verschillende niveaus. Gevorderde skiërs kunnen met 202 km het grootste deel hun eigen noemen. 107 km zijn geschikt voor beginners en 103 km mogen alleen door professionals worden gebruikt.9e plaats: Via Lattea

Stijg naar nieuwe hoogtes in het betoverende Via Lattea skigebied. Het 1.350 m tot 2.823 meter hoge skigebied ligt in de Alpen en behoort deels tot Italië en deels tot Frankrijk. Het Franse gedeelte rond het pittoreske skioord Montgenèvre staat in de top 10 van de vergelijking van dit jaar, terwijl het Italiaanse gedeelte op de 13e plaats belandt.

De Melkweg is voor iedereen

Wintersporters kunnen zich uitleven op een totaal van 400 km piste. De sneeuw is hier naar verluidt de beste van Europa en er is voor elk niveau de perfecte piste: 24% blauwe pistes, 55% middelzware pistes en zelfs 21% moeilijke zwarte pistes. Een wintervakantie in het Via Lattea skigebied, wat Italiaans is voor Melkweg, is dus ook geschikt voor gezinnen en gemengde groepen.

Frans koopje

Gemiddeld kost een dagje skiën in Frankrijk € 214. Via Lattea en Montgenèvre zijn aanzienlijk lager met € 141 per dag. Dus als u zin hebt in een Frans skiavontuur voor een goede prijs, bent u in Via Lattea aan het juiste adres.

De pistes rond Montgenèvre hebben ook een geweldige prijs-kwaliteitverhouding: skiliefhebbers betalen slechts € 0,13 per kilometer piste. De dagskipas is verkrijgbaar voor € 50,50, twee jaar geleden kostte hij € 1,50 minder.10e: Les Portes du Soleil (Frankrijk)

Slechts één tweelanden-skigebied heeft het met beide landen tot de top 11 van Europese skigebieden geschopt: Les Portes du Soleil. Het Franse deel van de prachtige regio staat op de tiende plaats in de rangschikking van dit jaar met 19,30 punten.

Het meeste waar voor je geld

Geen enkel ander skigebied in Europa heeft zo'n goede prijs-kwaliteitverhouding als het Franse deel van Les Portes du Soleil. En dat hoewel de skidag hier vrij hoog is in vergelijking met andere skigebieden, namelijk € 220. Zelfs het deel van de Portes du Soleil dat in Zwitserland ligt, is 18,3% goedkoper voor € 186 per dag.

Maar hoe komt het dan dat juist dit gebied de prijs-prestatie winnaar is? Het hele skigebied omvat in totaal 580 km aan verschillende pistes. Een skipas kost € 59 per dag. Daardoor betalen wintersporters slechts € 0,10 per kilometer piste - minder dan in welk ander skigebied in Europa dan ook.

Bijzonder geschikt voor beginners

Les Portes du Soleil heeft een totaal van 580 km aan pistes. 310 km daarvan zijn gemarkeerd als blauwe of gemakkelijke pistes. Deze zijn perfect voor wie nog niet zeker is op ski's en voor wie het voor de eerste keer wil proberen. Maar adrenalinejunkies hoeven niet bedroefd te zijn: 10% van de pistes is exclusief voor hen. 10% klinkt niet veel, maar in Les Portes du Soleil is dat nog altijd 60 km.11e plaats: Zieleniec

Zieleniec, de hekkensluiter van de top 11 skigebieden in Europa van dit jaar, is een echt koopje voor slechts € 68,50 per skidag inclusief hotel, skipas en uitrusting. Met deze topprijs ligt hij zelfs 55% onder het Europese gemiddelde. De prijs-kwaliteitverhouding is ook niet slecht, met € 1,14 per kilometer piste.

Pasen in de sneeuw

In het Poolse skioord Zieleniec wachten 21 kilometer aan pistes en 28 liften op wintersporters uit de hele wereld. Door de perfecte ligging tussen 811 en 1.025 m boven zeeniveau ligt er bijna 150 dagen per jaar sneeuw - ideaal voor wie in de paasvakantie nog even wil skiën.

Met de lift omhoog

Zieleniec behaalt de volle punten in de categorie "lift". Dit betekent dat er de meeste liften per kilometer piste zijn. Dankzij het totaal van 28 liften zijn er 1,13 liften per kilometer piste.

Met slechts 21 kilometer aan pistes is het skigebied in West-Silezië het op één na kleinste van de top 11, maar het is ook het op één na grootste van Polen. Wintervakanties in Zieleniec zijn vooral de moeite waard voor beginners en gevorderde skiërs. 62% van de hellingen behoort tot de categorie gemakkelijk en 37% tot de categorie middelzwaar. Met slechts 200 meter aan moeilijke pistes is het echter minder de moeite waard voor professionals.

FAQ: Veel gestelde vragen en antwoorden over skigebieden

Hoeveel skigebieden zijn er in Europa?

Er zijn meer dan 3.600 skigebieden in Europa.

Wat zijn de beste skigebieden in Europa?

Volgens een evaluatie van Travelcircus zijn dit de 11 beste skigebieden in Europa:
 1. Ski Arlberg, Oostenrijk
 2. Bukovel, Oekraïne
 3. Matterhorn, Italië
 4. Madonna di Campiglio, Italië
 5. Ruka, Finland
 6. Les Portes du Soleil, Zwitserland
 7. Åre, Zweden
 8. 4 Vallées, Zwitserland
 9. Via Lattea, Frankrijk
 10. Les Portes du Soleil, Frankrijk
 11. Zieleniec, Polen

Hoeveel kost een dag skiën?

Gemiddeld kost een dag skivakantie inclusief hotel, skipas en uitrusting ongeveer € 152,00.

Welke skigebieden zijn het goedkoopst in Europa?

Volgens een evaluatie van Travelcircus zijn dit de goedkoopste skigebieden in Europa:
 1. Straja, Roemenië
 2. Mavrovo – Zare Lazarevski, Noord-Macedonië
 3. Popova Sapka, Noord-Macedonië
 4. Vysokyy Verh – Zhar Berkut, Oekraïne
 5. Trostyan Mountain, Oekraïne
In deze skioorden kost een dag skiën minder dan € 50.

Waar zijn de meeste beginnershellingen in Europa?

Het skigebied Ravna Planina in Bosnië en Herzegovina heeft relatief de meeste beginnerspistes.

Wanneer zijn de skigebieden in Europa in het seizoen?

Het wintersportseizoen verschilt naar gelang van de regio. In de Alpen, bijvoorbeeld, loopt het skiseizoen van ongeveer oktober tot Pasen - afhankelijk van de sneeuwcondities.

In welk skigebied kun je het hele jaar door skiën?

IU kunt het hele jaar door skiën in de volgende skigebieden:
 • Hintertuxer gletsjer
 • Zermatt - Matterhorn Glacier Paradise
 • Ortler Ski Arena - Stilfser Joch gletsjer
 • Mölltaler gletsjer
 • Saas-Fee gletsjer